برای اینکه در خانه، هم کودکان و هم سایر اعضای خانواده بتوانند از تلویزیون استفاده کنند، باید در مورد تماشای تلویزیون، به طور منطقی و عادلانه تقسیم زمانی و برنامه ریزی انجام شود و در این زمینه قانون و مقرراتی وجود داشته باشد.
مثلاً به کودک بگوییم که این برنامه را از این ساعت تا این ساعت می توانید ببینید. تلویزیون روشن شود و او برنامه اش را ببیند. اگر بخواهد تا آخر برنامه ها بنشیند، پدر و مادر باید وارد عمل شوند و اعمال نظر کنند.
زمان بندی برای دیدن برنامه های مختلف تلویزیون باید طوری باشد که هر یک از اعضای خانواده بتواند برنامه مورد علاقه خود را ببیند و تلویزیون در اختیار یک نفر نباشد.
محور قرار گرفتن تلویزیون در خانواده به صورت طبیعی روابط کلامی میان اعضای خانواده را کم میکند و هر اندازه که رابطهها کم میشود، تبادل گفتارها و رفتارهای محبتآمیز هم کم شده که در نهایت به ضعف رابطۀ عاطفی ختم می شود. بنابراین ابتدا باید از خودمان شروع کنیم و تلویزیون را از محور خانواده کاهش دهیم و سپس از بچه ها بخواهیم که کمتر تلویزیون ببینند.
بنابراین برای جدا کردن بچه ها از تلویزیون اول باید خود والدین از تلویزیون جدا شوند و میزان تماشای فیلم و سریال را به حداقل برسانند و هیچ اتفاقی هم نمی افتد اگر مدتی کمتر فیلم و سریال تماشا کنند.
اگر اعتیاد خود والدین به قدری شدید است که فکر می کنند نمی توانند به این راحتی از تلویزیون جدا شوند، میزان تماشای تلویزیون را وقتی بچه ها بیدار هستند، کم کنند. اما اگر به هر دلیلی می خواهند در مقابل کودک برنامه های تلویزیون را تماشا کنند به هیچ وجه حرص و ولع از خودشان نشان ندهند.
روش دیگر نیز این است که مثلا خود والدین هر شب یک ربع کمتر اخبار ببینند یا یک برنامه کمتر تلویزیون تماشا کنند و در عوض نیم ساعت بیشتر با فرزندانشان وقت بگذارند.
بنابراین اینکه همدل و همبازی بچه ها باشیم، خیلی بر اعتیاد بچه ها و والدین به تلویزیون اثرگذار است یک زمانی را مشخص کنیم برای خاموشی گوشی، تلویزیون و فضاهای مجازی و فقط و فقط به بازی و خاطره سازی بپردازیم.
بچه ها با بازی حالشان خوب می شود و خاطره سازی زیادی برایشان صورت می گیرد. خاطره ها و بازی ها از دوران کودکی برای بچه ها ماندگار می شود همین خاطره های شیرین با پدر و مادر بودن خیلی ارزشمند است تا تماشای مدام تلویزیون و بازی های رایانه ای و حضور در فضای مجازی.
*تماشای فیلم های ترسناک ممنوع
نکته دیگر انتخاب فیلم و سریال مناسب برای تماشای بچه ها در منزل است حتی برای مشاهده فیلم در سینما هم باد برای بچه ها دقت به خرج دارد چرا که فیلم های ترسناک اثرات مخرب تخیلی زیادی بر روان کودکان می گذارند.
اگر صحنه غیر منتظره ترسناکی در فیلم وجود داشت باید به کودک درباره آن توضیح داد. یکی از توضیحات می تواند این باشد که گرچه در فیلم هنرپیشه ای که مورد خشونت واقع شده یا کشته نشده یا صدمه جدی به او واقع نشده است اما در دنیای واقعی چنین نیست. اگر فیلمی فرزند ما را ترساند بهتر است آن را خاموش کرد یا سالن سینما را ترک کرد.
صدور مجوز اینکه فرزندی بتواند بدون همراهی والدین به سینما برود مشروط به آن است که تا چه میزان به پختگی رسیده باشد و نیز اینکه چه کسانی او را همراهی می کنند.
*اتاق بچه ها تلویزیون نداشته باشد
برای مشاهده فیلم و امثال آن باید محدودیت زمانی برقرار کرد. بهتر است در اتاق خواب کودکان تلویزیون یا دستگاه پخش ویدیو از هر نوع وجود نداشته باشد.
مشاهده فیلم در هر سنی نیاز به نظارت والدین دارد. در صورت مشاهده صحنه خشونت آمیز باید توضیح داد که خشونت بهترین روش برای حل مشکلات نیست. اگر لازم باشد که برای کاهش فشار ناشی از تمایل همسالان می توان پدر و مادر دوستان فرزندانمان کمک بگیریم و به کمک آنها محدودیت لازم را برقرار کنیم.
*دعوای بچه ها سر کانال های تلویزیونی؛ چطور مدیریت کنیم؟
غیرممکن است که با همه فرزندان خود رفتار یکسانی داشته باشید، پس به آنها توضیح دهید که هرکدام خصوصیات منحصربفردی دارند و شما همه این خصوصیات و پیشرفتهای آنها را می شناسید و تشخیص می دهید. همچنین سعی کنید با هر یک از فرزندان خود مدت زمانی را به تنهایی اختصاص دهید.
بنابراین برای برقراری ارتباط بهتر بین بچه ها بهتر است هنگاهی که کودکان شما در شرایط دشوار باهم کنار می آیند آنها را تشویق کنید. هنگام دعوای کودکان مثلا سر تماشای تلویزیون معمولا غیرممکن است بفهمید چه کسی شروع کرده، پس با هر دو فرزند برخورد داشته باشید و هرگز نقش داور را ایفا نکرده بلکه نفس دعوا کردن را سرزنش کنید.
تاحدامکان تعارض های جزئی بین آنهارا نادیده بگیرید مگر وقتی که دعوا فیزیکی و احتمال آسیب رساندن باشد. بنابراین اگر سر تلویزیون دعوا کرده اند، شی مورد نظر مثل کنترل را از هر دو بگیرید مثلا دعوای شدید بخاطر کانال تلویزیونی منجر به خاموش شدن تلویزیون توسط شما بشود. بعد از محروم سازی موقت، از مشکل پیش آمده برای آموزش مهارت حل مساله استفاده کنید.
در نهایت فراموش نکنید که موبایل، کار، اخبار و تلویزیون همیشه هستند اما بچگی بچه هایمان خیلی زود تمام می شود و حسرت بیشتر ندیدن و وقت نگذاشتن با آنها مثل بازی کردن همیشه بر دلمان خواهد ماند. از الان حواسمان باشد که بعدها حسرت آن در دلمان نماند. نه در دل ما و نه در دل آنها.
این مقاله برای من مفید بود
1+ 0 نفر این مقاله را پسندیده