توصیه‌های طب سنتی درباره دیابت بارداری

دیابت بارداری یکی از مشکلاتی است که دو تا پنج درصد خانمهای باردار به آن مبتلا می‌شوند. دیابت بارداری به معنای افزایش قندخون بیش از حد نرمال است در دوره بارداری است. البته باید بدانیم که دیابت بارداری نوعی از دیابت است که فقط در دوره بارداری به وجود می‌آید و با اتمام بارداری این دیابت هم تمام می‌شود.

در این گفت‌وگو دکتر مریم مشهدی پزشک و دکترای تخصصی طب سنتی ضمن توضیح درباره علل ابتلا به دیابت در دوران بارداری از راهکارهای طب سنتی برای پیشگیری و کنترل این بیماری گفته است.

چه عوامل زمینه‌ای ممکن است در دوران بارداری به دیابت منجر بشود؟

تعدادی ریزفاکتور یا عوامل خطر برای دیابت بارداری ذکر شده که است. مثل اضافه وزن بیش از حد خانم، فعالیت روزمره کم، سابقه دیابت بارداری در حاملگی‌های قبلی، سابقه دیابت در خانواده درجه یک، بیشتر بودن وزن نوزاد قبلی خانم از 4کیلو و 100گرم. این عوامل امکان ابتلا به دیابت بارداری را در یک خانم افزایش می‌دهد.

دیابت بارداری بیشتر برای نوزاد خطرناک است یا مادر؟

وجود دیابت بارداری می‌تواند عوارضی را برای مادر و نوزاد داشته به همراه داشته باشد. برای نوزاد می‌تواند منجر به وزن بالا، تولد زودهنگام جنین، مشکلات تنفسی حین تولد نوزاد و افت قند خون نوزاد باشد. همچنین دیابت بارداری ممکن است برای مادر منجر به فشارخون بارداری و اضافه وزن بیش از اندازه بشود.

دیابت بارداری با چه علائمی بروز می‌کند؟

برای تشخیص دیابت بارداری معمولا یک تست شایع در سن 24تا 28هفته بارداری انجام می‌شود. در این تست، قندخون ناشتای مادر اندازه‌گیری می‌شود.بعد از این 75گرم گلوکز خوراکی به مادر داده می‌شود و یک ساعت، دوساعت و سه ساعت بعد از مصرف آن، قند مادر بررسی می‌شود. از این سه بررسی جداگانه، اگر 2مورد آن بالاتر از حد نرمال باشد، تشخیص دیابت بارداری برای مادر داده می‌شود. همچنین اگر قند ناشتای بالاتر از 95 یا 100 باشد، تشخیص دیابت بارداری است.

با چه راهکارهایی می‌توان از دیابت بارداری پیشگیری کرد؟

از دیدگاه طب جدید غذاهایی که فیبر بالایی دارند و در دسته میوه و سبزیجات قرار می‌گیرند برای پیشگیری از دیابت بارداری مفید هستند. انجام ورزش‌های متعادل هم در دوره قبل از بارداری و هم بعد از آن، اصلاح وزن و بازگشت به وزن نرمال قبل از بارداری هم از دیگر عوامل کمک‌کننده هستند.

از دیدگاه طب سنتی اعتقاد بر این است که خانم‌ها قبل از اقدام به بارداری توسط طبیب حاذق طب سنتی مورد معاینه قرار بگیرند. طبیب سنتی مواردی که مادر را مستعد ابتلا به دیابت بارداری می‌کند، شناسایی می‌کند، با تجویزات خود آنها را برطرف می‌کند تا شانس ابتلا به دیابت بارداری در آن فرد کاهش پیدا کند.

عوامل مستعدکننده فرد به ابتلا به دیابت بارداری ممکن است در تمام دستگاه‌های بدن از جمله سیستم گوارش، سیستم ادراری، سیستم تولید مثل، رحم، تخمدان‌ها وجود داشته باشد.

توصیه‌ طب سنتی برای پیشگیری از دیابت بارداری چیست؟

نکات مهمی وجود دارد که می‌تواند از دیدگاه طب سنتی از ابتلا به دیابت بارداری پیشگیری کند. مادری که باردار است حتی قبل از بارداری باید تلاش کند که به هیچ عنوان یبوست نداشته باشد. همچنین در حوزه تغذیه باید از درهم‌خوری و خوردن چند نوع غذا با هم اجتاب کند. از پرخوری بیش از حد و کم خوری بیش از حد در دوره بارداری باید جلوگیری بشود. یعنی غذا در حد متعادل باید خورده بشود. مادر باید سعی کند از همه گروه‌های غذایی در رژیم غذایی خود استفاده کند. افراط در مصرف قند و کربوهیدرات و پرخوری نباید اتفاق نیفتد. همچینین یک ورزش ملایم، وزن متناسب و سلامت همه اندام‌ها که در شرح حال طب سنتی مشخص می‌شود در پیشگیری موثر است.

اگر مادری به هر دلیل در دوران بارداری به دیابت مبتلا شد، چه درمان‌هایی برای او تجویز می‌شود؟

برای درمان دیابت بارداری در طب جدید اگر قند خیلی بالا نباشد با تجویز ورزش و نرمش‌های روزنه، اصلاح سبک زندگی و رژیم غذایی معمولا قند کنترل می‌شود . اما اگر اصلاح نشود توصیه به مصرف انسولین و در بعضی موارد داروهای خوراکی را داریم. آن چیزی که بیشتر الان شایع است استفاده از انسولین به شکل تزریقی است.

 در توصیه‌های طب سنتی برای کسی که برای درمان دیابت بارداری مراجعه کند به شرطی که قندخون خیلی بالا نباشد و فقط کمی با حد نرمال فاصله داشته باشد می‌شود با رژیم‌های غذایی و اصلاح سبک زندگی می‌شود قند را کنترل کرد. ورزش حتما باید به سبک زندگی اضافه بشود.

طب سنتی استفاده از مواد غذایی خاصی را هم توصیه می‌کند. مثل نان تازه سبوس‌دار و برشته شده، گوشت گوسفند جوان، میوه‌هایی مثل گلابی، انار ملس، کاهو، بادام از این دسته هستند. استفاده از آش‌هایی که چرب نیستند اما قوامی دارند که می‌توانند از ابتلا به یبوست پیشگری کنند هم در درمان دیابت بارداری موثر هستند. مثل آش و سوپ‌هایی که در آنها از بال گردن مرغ، سبزیجاتی مثل گشنیز و جعفری و کمی برنج استفاده است.

چک قند خون مادر، وضعیت حرکت جنین و رشد آن در افرادی که مبتلا به دیابت بارداری باید به طور منظم انجام بشود . آزمایش قندخون مادر تا شش تا 12هفته بعد از زایمان هم باید ادامه باشد تا رفع دیابت بارداری محرز بشود.

مطالب مرتبط
8 دقیقه

چه کنم تا فرزندم کارآفرین شود؟/ پول‌توجیبی دادن ضد روحیه کارآفرینی

admin

همه ما شاید در این عصر زیاد شنیده باشیم که کشورهایی موفق و ثروتمند محسوب می شوند که دیگر وابسته به منابع طبیعی نیستند و بر مدیریت انسانی و توسعه و قابلیت های مدیریتی و کارآفرینی شان متکی شده اند و حرکت رو به جلو دارند چرا که تنها از این طریق می توان رشد […]

12 دقیقه

راهنمای جداسازی محل خواب کودکان/ چه نکاتی را برای خواب بهتر کودکان باید رعایت کنیم؟

admin

خوابیدن بچه‌ها از همان بدو تولد مهم‌ترین دغدغه و در عین حال پردردسرترین مساله آن‌هاست که پدر و مادر را از روز اول درگیر می‌کند. اما نکته مثبت آن این است که می‌شود این مساله را مدیریت کرد. از آنجایی که خواب و کیفیت آن تاثیر مستقیم روی رشد مغزی کودک دارد بهتر است پدر […]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
Subtotal 0 تومان